Besøk oss på LinkedIn

Kristin og Haralds reise til Ilam i Nepal, 1.-16. november 2014

Kristin Ladim og Harald Buseth reiste til Ilam for å følge opp Richard Thursfields arbeid fra året før, og her er deres reisebrev:

I forberedelsene med Utviklingsfondet og partnerne i Nepal ble det åpenbart at Richards bidrag var verdsatt, og at det hadde ført til konkrete aktiviteter for å utvikle regionen.   Forventningene var store både hos oss og partnerne om at vårt opphold skulle bidra til å videreføre den positive utviklingen.

 

Fulle av forventninger satte vi ben på Nepalsk jord søndag 2. november. Kathmandu var en opplevelse av de sjeldne.  Selv om vi begge har besøkt lignende land i Asia, utfordret Kathmandu alle sanser.  Det er en helt spesiell følelse å oppleve et nytt – så annerledes – land første gang.  Som et lite barn, som opplever verden for første gang, er alle sanser årvåkne og klare til å registrere alle inntrykk.  Kathmandu og Nepal ga overflod av inntrykk, som strømmet over oss.  Våre første timer i landet styrket vår skepsis til hva vi kunne bidra med som to økonomutdannede konsulenter fra Norge.  Vi befant oss i svært ukjent territorium med langt flere spørsmål enn svar.

NCDC, MJS og Ilam

Ilam ligger i nærheten av den indiske grensen, og i likhet med Darjeeling, er regionen først og fremst kjent for sin teproduksjon.  Frodige åsrygger og vakker natur er på alle kanter.

Vi besøkte NCDC (Namsaling Community Development Center) og MJS (Mahila Jagaran Sangh) i Ilam.  Disse er NGOs (Non Governmental Organisation) som jobber for å bedre levevilkårene i regionen og bidra til utvikling. 

MJS har spesiell fokus på å utvikle kvinners rettigheter og deltakelse i lokalsamfunnet.  MJS støtter oppbyggingen av kooperativer, og vi hadde gleden av å besøke flere av MJS sine prosjekter i og rundt Ilam.

Første stopp var en te-fabrikk, som hadde blitt startet som kooperativ av en rekke bønder med bistand fra MJS (Mahila Jagaran Sangh), som er samarbeidspartner av NCDC.  Dette var vårt første møte med driftige Nepalere, som stolt viste frem hvordan de hadde bygget grunnlaget for en ny fremtid for lokalsamfunnet.

NCDC ligger idyllisk til i Ilam, som er regionhovedstaden i Ilam regionen. Organisasjonen fokuserer på utvikling av bærekraftige samfunn ved å fokusere på fornybar energi, avfall, miljø, utdanning, sanitære forhold og helse.

 


Innendørs forurensing er et stort problem i Nepal.  Bildet ble tatt rett etter at en kvinne kom rolig ut av boligen med et barn på armen tidlig en morgen.  Røyken siver ut av både vegger og tak.

 Her er et bilde fra Green Village Women Group i Ilam, som består av aktive og standhaftige kvinner med engasjement for å forbedre bymiljøet og de sanitære miljø.

 

NCDC og MJS støtter en rekke jordbruks-kooperativer, og det er fascinerende å se hvordan dette bidrar til å øke levestandarden til bøndene.
Bildet viser en gård vi besøkte, hvor de for 5 år siden startet produksjon av kiwi.  De produserer også medisinplanter, kardemomme og meieriprodukter.  


Det var et stort kooperativmøte samme dagen, så vi fikk anledning til å delta på avslutningen av møtet.Mange interessante mennesker delte velvillig sine erfaringer og perspektiver på livet.


Sandakpur var en opplevelse utenom det vanlige.  Veien oppover fikk norske skogsveier til å virke som motorveier til sammenligning.  Vi hadde kjørt en moderne SUV til andre områder, men på denne veien var det bare ett merke som gjaldt – Land Rover. 

I denne 30-år gamle sliteren arbeidet vi oss gjennom berg og dal, over elvefar og gjennom jungel.  

 

På veien besøkte vi denne herlige Serpa familien som drev jordbruk støttet av NCDC.  Vi overnattet hos dem og fikk innblikk i hvordan gården ble drevet.  Gården var også overnattingssted for buddhistmunker, som tilbrakte tid der for meditasjon og studier.   

 

Neste dag bar det oppover fjellsiden til et lokalsamfunn, som utnyttet vannkraft til å generere strøm.  Det var interessant å observere at industri ikke var et tema.  De var opptatt av å ha strøm for lys og oppvarming, men hadde få ambisjoner utover det.

 

Vi besøkte et par andre prosjekter på veien til Sandakpuhr og nådde målet like før solnedgang.  Noe luksushotell var det ikke der vi krøp inn i soveposer og fikk tilbud om varmeposer som vi kunne ta med på rommene.  Utover kvelden ble skodden tettere og tettere der vi satt i 3 600 m.o.h.

Kl. 05.45 neste morgen var det ‘rise and shine’ for å se soloppgangen over Kanchenjunga (verdens 3. høyeste fjell) og Mount Everest.  Hele livet har fjell fascinert oss begge, og Mount Everest har alltid vært et punkt vi har hatt et forhold til.  Tenk her stod vi og kunne se toppen med egne øyne i det fjerne idet solen krøp opp over skoddeheimen og sendte sine første stråler på Kanchenjunga og deretter Mount Everest.  Hotellet vi bodde på ligger på pynten ut mot skoddeheimen i bildet under.  


Der stod de som kneisende majesteter begge to – med Lhotse, tre søstre og fantastiske massiver på alle kanter.  Du verden for en åpenbaring!!!På vei ned besøkte vi flere prosjekter, som NCDC hadde vært involvert i.  Alt fra jordbruk til vanntilførsel, solenergi og skole.  Det gjorde oss stolte av å være tilknyttet en slik organisasjon.

 

Hvordan kan Fornebu Consulting bidra?

Både arbeidsmøter og prosjektbesøk i regionen viste at NCDCs rammeverk for bærekraftig utvikling gir synlige resultater i lokalsamfunnet.  I arbeidsmøtene fokuserte vi på hvordan NCDC kan utvide bruken av rammeverket i Nepal og hvordan NCDC kan styrke finansieringen.  Følgende tiltak ble gjennomgått i detalj:

  • Dokumentasjon av resultater fra prosjektene
  • Kommunikasjon og markedsføring
  • Distribusjon utenfor Ilam region
  • Nettverksbygging og bruk av nettverk
  • Prosjektledelse og endringsledelse

Dette er kjernekompetanse for oss og for mange andre kolleger i Fornebu Consulting.  Det er bare å brette opp ermene og bidra.  Som enkeltindivider og fellesskap har vi muligheten til å bidra til å gi mange mennesker en bedre hverdag og et bedre liv.

Våre konsulenterKlikk på ønsket konsulent for presentasjon/kontaktinformasjon